Beweging draagt bij aan sterke bottenAfbeeldingsresultaat voor bewegen en botten


Een andere component in het streven naar gezonde botten die niet genegeerd mag worden is beweging, met andere woorden fysieke belasting van het skelet in de vorm van (kracht)training. Bouwen aan sterke botten is een dynamisch proces, dus moet je er zeker van zijn dat de botten voldoende worden belast om de zogenaamde osteoblasten (botvormende cellen) te stimuleren en er nieuw botweefsel wordt aangemaakt. Botweefsel leeft en heeft beweging en belasting nodig om zichzelf te vernieuwen en te versterken. In die zin blijft beweging het gehele leven lang noodzakelijk.

Botmassa is op zijn hoogtepunt bij het bereiken van volwassenheid en neemt langzaam af bij het ouder worden. Beweging en belasting zorgen ervoor dat gezonde botmassa behouden blijft, ook op hogere leeftijd zonder dat men hoeft te grijpen naar gevaarlijke bifosfonaten (medicatie tegen o.a. botontkalking).

Beweging en oefening die het skelet belasten vormen één van de meest effectieve remedies voor botontkalking. Meer spanning op de spieren betekent meer druk op de botten wat weer leidt tot nieuw botweefsel.  Bovendien neemt ook de hoeveelheid spierweefsel toe wat een hoger lichaamsgewicht tot gevolg heeft en een grotere continue belasting van het skelet.

De beste training om spierverlies tegen te gaan of spieren op te bouwen is krachttraining. Dit kan op iedere leeftijd. Krachttraining biedt vele voordelen en is een fundament voor al je dagelijkse activiteiten!

Fitness40+ Gemert

Versterk je spierkracht met toestellen en losse gewichten.

Fitgym Handel

Conditie, coördinatie, balans, evenwicht, ademhaling en versterking buik- en rugspieren.

Lees meer over voeding en bewegen voor een sterk botstructuur.

Afbeeldingsresultaat voor bewegen en botten